|
Internetowe Forum DyskusyjneRozrywka, humor, finanse, praca, prawo, biznes, pożyczki, inwestycje, kredyty |
|
|
|
odp: Pomysł na Biznes - #1 |
|
Senior Member
|
Niech każdy z was tutaj może pisze to jakie ma najlepsze pomysły na biznes ? Sam myślę o tym aby założyć sklep ze zdrową żywnością, ale nie jestem do końca przekonany czy w małym mieście taki sklep będzie miał branie ? Nie będzie w nim nic znajdowało się co by szkodziło zdrowiu, konkretne filtry produktów. Jak wam się wydaje czy to dobry pomysł na biznes ?
[ offline ]
|
|
|
odp: Pomysł na Biznes - #2 |
|
Senior Member
|
Gratek jeśli w Twoim mieście jest popyt na takie rzeczy to oczywiście możesz spróbować z takim sklepem. Chociaż wiem, że u mnie w mieście ludzie raczej nie chodzili by za często do takiego sklepu. Coraz to rzadziej ludzie dbają o zdrowie także, nie wiem jak z tym sklepem naprawdę będzie
|
|
|
odp: Pomysł na Biznes - #3 |
|
Gość
|
ja myslalem zeby otworzyc budke z kebabem, co sadzicie o tym pomysle? podobno niezla kasa z tego, tylko sanepid pewnie meczy bardzo, te wszystkie przepisy ;/
|
|
|
odp: Pomysł na Biznes - #4 |
|
Senior Member
|
Moi zdaniem wpaść na dobry pomysł na biznes to nie jest wcale taka łatwa robota. Przede wszystkim dobry pomysł na biznes to będzie taki, którego w naszej okolicy jeszcze nie uświadczysz. Dla przykładu mój znajomy uważał, że dobrym pomysłem na biznes jest otwarcie salonu z maszynami, bo sporo ludzi w to gra już nałogowo, ale nie sprawdził, że już taki salon u nas istnieje i sporo ludzi właśnie tam chodzi przegrywać swoje pieniądze. Ludzie przyzwyczaili się do tamtego salonu, a pomysł na biznes mojego kolegi przez to nie wypalił i był stratny. Trzeba zawsze pamiętać, aby obrócić się po miejscu gdzie chcemy stawiać biznes czy będzie na niego popyt. Dobrym przykładem może być też Internet w którym roi się od dobrych pomysłów na biznes np. nasza-klasa.pl wcześniej takiego portalu w Internecie Polskim nie było i oczywiście udało się im zdobyć całkiem niezłą sławę a co za tym idzie pieniądze i mogą śmiało powiedzieć, że ten pomysł na biznes był bardzo dobry i skuteczny. A później po naszej klasie dużo ludzi próbowało ją podrabiać i tworzyli inne portale społecznościowe i niestety te pomysły na biznes nie wypalały przez to, że wszystkich ich klientów zabrała nasza klasa. Więc w Internecie radzę mieć oryginalny pomysł na biznes, ponieważ jak chcemy coś podrabiać to musimy wtedy mieć naprawdę bardzo dobrą reklamę, bez której zwyczajnie nie uda się nam nic zrobić. No i jeszcze trzeba pamiętać o tym, że pomysł na biznes w Internecie nie może być też klonem innego serwisu bo możemy mieć problemy w sądzie przez to, gdyż ten serwis który już istnieje może nam założyć sprawę o powielanie pomysłów. A jeszcze wiadomo, że w Internecie dobrym pomysłem na biznes jest zawsze strona w której można znaleźć filmy erotyczne dla dorosłych, których tak dużo powstaje ostatnimi czasy. Tylko tutaj też trzeba pamiętać o tym, że istnieją prawa autorskie nawet dla takich filmów, więc nie wystarczy wrzucać byle jakiś filmów. Następnie podczas kombinowania dobrego pomysłu na biznes musicie sobie odpowiedzieć na ważne pytanie, co nam się podoba co lubimy robić i dostosować ten pomysł do tego, żeby to co robimy przynosiło nam satysfakcję. Bo jaki jest sens robienia strony na temat języka Polskiego i różnego rodzaju pomocy z nim związanych skoro nie lubi ortografii i pisania stylistycznego, a wolimy od tego matematykę. A tak jeszcze chciałem zahaczyć o strefę poza Internetem to można te wszystkie porady przenieść na normalny realny świat, że nie możemy robić tego co nie będzie sprawiało nam satysfakcji. U mnie doskonałym przykładem jest to jak mój wujek strasznie lubił majsterkować w różnego typu urządzeniach i robił to po prostu bo mu się to podobało, czasami psuł niektóre rzeczy tylko po to aby je naprawiać, dla niego doskonałym pomysłem na biznes jest to, że założył swój serwis napraw i teraz ma dużo klientów, ponieważ każdy wie że potrafi on naprawić naprawdę wiele urządzeń od kalkulatora do najnowszego komputera. Po drugiej stronie stoi za to inny znajomy ojca, który nie bardzo lubił samochody ale miał sporo pieniędzy odłożonych i wpadł na taki pomysł aby założyć własny komis samochodowy, oczywiście brak wiedzy i po części też chęci kierowania interesem skończył się tak, że po jakimś czasie musiał zamknąć komis gdyż przynosił on tylko same straty, także sami wiecie, że trzeba dobrze przemyśleć to jaki pomysł na biznes wymyślimy. Polecam wam to, abyście najpierw sprawdzili czy pomysł na który wpadliście nie jest powielany w okolicy gdzie to chcecie założyć (albo czy nie ma go w Internecie, jeśli o tą część chodzi), a dopiero później dalej myśleli co by tutaj zrobić.
Aha i najważniejsza porada to taka o której również można się dowiedzieć w Tym tekście to taka, żeby pamiętać o tym co się chce w życiu robić. Nie ma sensu wymyślać biznesu który będzie nam tylko przynosił stres, nerwy i niechęć wstawiania rano. Nie warto jest nawet go zakładać jeśli wiemy, że z tego będą jakieś pieniądze, lepiej spróbować czegoś co nam się będzie podobało i co będziemy mogli robić z pasją. Dlatego dla wszystkich przyszłych biznesmanów znajdźcie swój idealny pomysł na biznes !
[ offline ]
|
|
|
odp: Pomysł na Biznes - #5 | |
|
Gość
|
Cytat:
|
|
[Wyślij odpowiedz] |